Möjligtvis entreprenör, men jag klär inte i kostym.


Blandade tankar om ordet entreprenör
2012/01/11, 18:01
Filed under: Uncategorized

Är du entreprenör? Shit. Coolt!

– Möjligtvis, men jag klär inte i kostym.

Jag gillar inte ordet entreprenör. Kanske är det hipsteranders som hoppar fram ur mig, men varför ska alla envisas med att använda det mest hela tiden och varför har det blivit ett sådant värdeord i vårt samhälle? Jag är entreprenör, alltså finns jag. Men alla är inte entreprenörer och alla ska inte vara entreprenörer.

Men det är mest ordet jag stör mig på. Det är som med alla andra stora värdeord där man tvingas skriva under en agenda och femtioelva värderingar bara för att man råkar kalla sig på ett visst sätt. Jämför att Lars Ohly kallade sig kommunist. Han behöll sina åsikter men kastade epitetet, då blev det okej.

I dagens arbetslöshetsklimat så uppmanas folk till höger och vänster att starta företag och råkar du någon gång i förbifarten nämna att du kanske känner dig lite entreprenöriell så är någon snabbt där med inloggningsuppgifter till Verksamt. För är du entreprenör så ska du påbörja och utveckla något eget.

Jag hävdar dock att entreprenören är en utmärkt anställd och att vi borde istället för att bara bygga nytt hela tiden borde lugna ner oss och utveckla bra företag och produkter som redan finns till mycket bättre företag och mycket bättre produkter. För hur man än gör så handlar många företagsstarter om att återuppfinna hjulet och det är, som chefen på Saab Aero en gång berättade för mig: Sjukt mycket lättare att sälja mer av det man har till dem man redan känner än att hitta på något nytt att sälja till en ny kund.

Fundera en stund på vilka egenskaper en entreprenör har. Här har du en hel lista om du vill. Hittade jag en person som har hälften av dessa egenskaper så skulle åtminstone jag anställa verderbörande, illa kvickt!

Jag menar inte på något sätt att vi ska sluta komma på inovationer, eller skapa tjänster där utrymme finns, men jag menar att det finns tillräckligt med egenföretagare som kommer lida när pensionen närmar sig. Hur vi ska vi då få företag att börja anställa igen. Det har jag inget svar på. Kanske revidera LAS? Men då ställer jag mig på Svenskt Näringslivs sida och de har jag ju inte så mycket för…
Frågorna hopar sig och jag förbereder mig på ännu en sömnlös natt. Mest för att Anton slaggar på soffan.

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Bra soffa. Om än lite kort.

Kommentar av Anton Johansson
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: