Möjligtvis entreprenör, men jag klär inte i kostym.


Två dagar i köket…
2008/12/14, 21:19
Filed under: Uncategorized

Idag och igår spenderades mesta delen av min vakna timmar i köket… eller i alla fall i kokvrån. Summan av lördagens ansträngningar blev knappt sextio lussekatter varav några avnjöts med en kopp glögg. Tyvärr blev de inte i närheten av mammas bakverk, men vad förväntade jag mig.

Dagens fångst blev en väldigt god porterstek med klyftpotatis, modell avancerad. Allt som allt tog det ungefär tre och en halv timme att tillaga denna kulinariska läckerhet. Denna rätt avnjöts i goda vänners sällskap tillsammans med ett glas svartvinbärssaft.

Receptet på potatisarna är som följer:


Dela potatisen (helst en semifast sort som t ex Sava) i stora klyftor med skal på. Lägg dem i kallt vatten i 1 h. Ta ur dem, byt vattnet och lägg i dem i nytt vatten igen. Låt dem dra i ytterligare ca 40 min. De sista 15 minuterna kokar man upp vatten i en stor kastrull. Obs, salta inte i vattnet.

Ta ut potatisen och omplacera dem i det kokande vattnet. Blanchera dem tills de är nästan mjuka, det brukar ta ca 5 minuter. Häll därpå kallt vatten i kastrullen med potatisen. Ta ut dem sedan och låt dem vila i kyla, t ex på balkongen eller i kylen tills de är helt iskalla.

Medan de kyls så sätter man på ugnen på 225 grader.

Ta ut potatisen och fördela dem på bakpapper lagd på en ugnsplåt. Pensla dem med olja (jag använder neutral olja, således inte olivolja) och kör de på ena sidan tills de är gyllenbruna. Vänd dem sedan och kör tills de är gyllene också på den andra sidan (den tredje sidan är ju den med skal. Den behöver man inte bry sig om). Obs, de får ej bli för bruna!

Ta ut potatisen och låt dem svalna jämnt utspridda på ett hushållspapper.

Sänk temperaturen på ugnen till den lägsta graden som det går (brukar vara runt 50-65 grader). Lägg potatisen på ett nytt bakpapper och sprid ut dem. Kör in dem i ugnen igen. Den här gången skall de vara där i ca 1 h. Ta ut dem och sprid ut dem i en brödkorg (!).

Salta och beströ gärna med färska örter (timjan, mejram, oregano, persilja osv). Servera.

Visst tog det tid, men det var det definitivt värt! 😀

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Dude, du har alldeles för mkt fritid 😀 .. Dock låter det jävligt gott må jag säga!

Kommentar av Jimmyboooy
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: