Möjligtvis entreprenör, men jag klär inte i kostym.


Studio Acusticum, ett av Piteås sju underverk!
2008/08/22, 14:52
Filed under: geek-speek

****geek-speek starts****

Studio Acusticum, även kallad ”konsertsalen”, är nog det coolaste jag har träffat på (i ett akustikst perspektiv). Det som utmärker sig mest är taket och stolarna men även väggarna är lite coola på sitt sätt.

Taket är höj- och sänkbart upp till fem meter och gör att man under en paus kan ändra akustiken så pass att man kan spela klassisk musik innan och rockkonsert efter. Detta finns så vitt jag vet inte någon annan stans i Sverige och byggdes just för att ljudteknikerna skulle kunna laborera och experimentera så mycket som de vill.

Stolarna då: de är så geniala så att det nästan är jobbigt. Nu kan man inte skylla grötigt ljud och dyligt på att det inte finns något folk i lokalen och att det kommer att bli bättre när det kommer folk. Tyvärr ett mycket vanligt knep hos ljudtekniker (jag har själv använt det några gånger) för att lugna en arrangör eller produktions manager. Stolarna i detta akustiksa mästerverk är uppmätta så att de ska ha samma akustiska egenskaper som en människropp när det inte sitter någon i dem. Hur coolt är inte det?

Byggnaden i sig är byggd i trä istället för betong som är vanligt vid stora husbyggen, detta gör också att akustiken blir ypperlig då trä absorberar ljud bättre och inte ger så mycket resonanser som betong. VM i limträbalkar helt enkelt.

****geek-speek ends****

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Skön konsertsal och kul med blogg Anders! Gött att man kan hålla lite koll på dig där uppe… Men vet aldrig vad Norrland kan göra med folk… Var vaksam!

Kommentar av Simon
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: